Híres vegetáriánusok

Két idézet a Bibliából, az Újszövetségből:

„Jó nem enni húst és nem inni bort, sem semmit nem tenni, amiben a te atyádfia megütközik vagy megbotránkozik, vagy erőtelen.”   (Pál levele a rómabeliekhez 14: 21)

„Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj, mert aki öl, méltó az ítéletre.” (Máté 5: 21)

A legismertebb etikus vegetáriánusok, valamennyi korszak nagy gondolkodóinak, költőinek és íróinak egy csoportja:

Buddha, Pitagorasz, Empedoklész, Diogenész, Szókratész, Pláton, Epikurosz, Horatius, Ovidius, Seneca, Assisi Szent Ferenc, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Voltaire, Benjamin Franklin, Jean-Jaques Rousseau, Ralph Waldo Emerson, George Sand, Richard Wagner, Charlotte Bronte, Fjodor M. Dosztojevszkij, Lev Tolsztoj, Vincent Van Gogh, Mark Twain, Thomas Alva Edison, George Bernard Shaw, Rudolf Steiner, Mahatma Gandhi, Albert Schweitzer, Albert Einstein, Franz Kafka, Jiddu Krishna-murti…

Albert Einstein: „Így éldegélek én zsír nélkül, hús nélkül, hal nélkül, azonban teljesen jól érzem ebben magam. Szinte már úgy tűnik számomra, hogy az ember egyáltalán nem ragadozónak született.”

„Semmi sem fogja az emberek egészségét és túlélésük esélyét a Földön annyira fokozni, mint a vegetáriánus táplálkozás felé tett lépés.”

Pitagorasz: „Aki egy késsel átvágja egy marha torkát, és a fájdalom-üvöltés elől elzárja fülét, aki a sikoltozó kecskegidát képes hidegvérrel legyilkolni, és megeszi a madarat, melynek ő maga nyújtott eledelt – egy ilyen ember mennyire van már csak egy bűncselekménytől?”

Magnus Schwantje (1877-1959): „Még akkor is, ha nem is remélhetjük, hogy minden ember valaha áttér a vegetáriánus életmódra, akkor sincs joga senkinek a húsevéshez.

Az igazságtalanság akkor is igazságtalanság marad, ha azt mindenki gyakorolja.(…)

Én nem azt mondom, hogy mindenki, aki vegetáriánusként él, az igazságos, hanem azt, hogy mindenki, aki nem vegetáriánusként él, az ezzel jogtalanul cselekszik.”

Kőrösi Csoma Sándor egyik professzora felfigyelt önfegyelmező életstílusára, és azt hitte, a szegénység az oka. Kérdésére, miért nélkülöz, azonban a fiatal Kőrösi a következő válasszal lepte meg: „Professzor úr, nekem annyi ember parancsol, gondoltam én is parancsolok valakinek. Hát, én a saját gyomromat választottam.”

Lao-ce: „Legyetek jók az emberekhez, a növényekhez és az állatokhoz! Sem embert, sem állatot ne hajszoljatok, de szenvedést se hozzatok rájuk.”

Buddha: „A lények mind éljenek boldogan és egyiket se érje veszedelem! Legyen egész életünk segítség másoknak. Minden lény tart a szenvedéstől és szereti mind az életét. Ismerd fel önmagad minden létezésben, ne kínozz és ne ölj. A húsnak többé nem evése, azon áramlatba való belemerülést jelenti, mely a Nirvánába vezet.”

Leonardo da Vinci: „Bizony az ember minden állatok királya, hiszen kegyetlensége túltesz az övékén. Mások halálából élünk. Sétáló sírok vagyunk!”.

„Már egész fiatal éveimben megtagadtam a hús evését, és el fog jönni az az idő, amikor az olyan emberek mint én, az állatgyilkosra ugyanúgy fognak tekinteni, mint most azokra, akik embert ölnek.”

Voltaire: „Létezhet-e bármilyen undorítóbb dolog annál, minthogy valaki folyamatosan hullák húsából táplálkozzon?”

Benjamin Franklin: „A húsevés kiprovokálatlan gyilkosság.”

Albert von Haller: „A húsmentes élelem teljes körűen táplálni tudja az embert, meghosszabbítja az életét, és olyan betegségeket gyógyít vagy előz meg, melyeket mi a vér maró hatására és tisztátalanságának számlájára írunk.”

Rousseau: „Bárhogy is magyarázzák a tényt, egyvalami bizonyos, hogy az erős húsevők általánosságban kegyetlenebbek és vadabbak, mint más emberek.”

Denis Diderot: „Nem az emberek kegyetlenségre való bátorításának nevezik azt, amikor megengedik nekik, hogy kést döfjenek az állatok szívébe?”

Immanuel Kant: „Az állatokkal szembeni kegyetlenség az ember önmagával szembeni kötelességével ellentétes.”

Goethe: „Aki állatokat kínoz, az lelketlen, és Isten jó szelleme hiányzik belőle, nézzen ki akár a legelőkelőbben, bízni soha nem szabad benne.”

Alexander von Humboldt: „Az állatokkal szembeni kegyetlenségnek sem az igazi képzettség, sem a tanultság mellett nincs helye.”

Schopenhauer: „Itt az ideje, hogy a bennünk és az állatokban egyaránt létező örök lény, mint olyan, felismertté váljon, védve és tisztelve legyen.”

„Az állatokkal való együttérzés és a jó karakter annyira szorosan össze vannak egymással kapcsolódva, hogy az ember bizonyossággal meg tudja állapítani, aki kegyetlen az állatokkal szemben, az jó ember nem lehet.”

Richard Wagner: „Nem tudom, hogy a jó Isten hogyan fogja majd egyszer életművemet megítélni. Az elmúlt hetekben több, mint ötven partitúraoldalt írtam, és három kiskutya életét mentettem meg. Majd meglátjuk, melyiknek lesz nagyobb súlya a mérlegen.”

Peter Rosegger: „Az állatnak érző szíve van, mint neked. Az állat érez örömet és fájdalmat, mint te. Az állat ragaszkodik az életéhez, mint te. Az állatnak joga van élni, mint neked.”

Nietzsche: „Azt gondolom, a vegetáriánusok a maguk előírásával – azaz kevesebbet és egyszerűbben enni – több hasznot hoztak, mint az összes modern erkölcs-rendszer együttvéve.”

Edison: „Én vegetáriánus vagyok és antialkoholista, mert így jobban tudom az agyamat használni.”

Dosztojevszkij: „Ha mindent szeretsz, úgy Isten titka minden dologban megnyilvánul számodra, s végül az egész világot át fogja ölelni szereteted!”

Lev Tolsztoj: „Ha az ember komolyan és őszintén keresi az erkölcsös utat, úgy első, melytől el kell fordulnia, a húsétel.”

„A húsevés a legnagyobb durvaság maradványa; az átmenet a vegetarianizmushoz pedig az első és legtermészetesebb következménye a felvilágosodásnak.”

„A vegetarianizmus olyan kritériumként érvényes, amelyről felismerhetjük, hogy egy ember morális tökéletességre való törekvése valódi-e és komolyan gondolja-e? ”

Wilhelm Busch: „Igazi emberi kultúráról először majd akkor beszélhetünk, ha nemcsak az emberevés, hanem a húsevés minden fajtája is kannibalizmusnak számít.”

Karl May: „… az, hogy én most, hatvanévesen, testileg és szellemileg pontosan olyan fiatalnak és munkaképesnek érzem magam, mint egy huszonéves, ezt bizony főleg annak a körülménynek köszönhetem, hogy egyszerűen és olyan keveset eszem, amennyire ez csak lehetséges. Gyümölcsöt viszont, amennyit csak bírok, egész éven keresztül.”

George Bernard Shaw: „Az állatok a barátaim, és a barátaimat nem eszem meg.”

„Ember az én spirituális intenzitásommal nem eszik hullát.”

Rudolf Steiner: „Ha elvégezhetnénk azt a kísérletet, hogy egy ökörcsordát hússal etetünk, úgy az ökrök megőrülnének.”

“Ez ma sajnos már megtörténik. A legelő tehenek megtámadják a turistákat, és akár meg is ölik őket. Csont és állathulladék-por táplálékot kapnak, hogy gyorsabban nőjön az izmuk.”

Manfred Kyber: „Az alkohol- és húsfogyasztás lehúzza az embert, és érzéketlenné teszi a finomabb kozmikus és önmagán belüli lélekfrekvenciákkal szemben.”

Elly Ney: „Érthetetlen számomra, hogy nem minden állatbarát vegetáriánus is egyúttal.”

Rajendra Prasad: „Alig hiszem, hogy bármely más ország ilyen nagyszámú vegetáriánust tudna felmutatni lakosságán belül, és amely már generációk óta tartózkodik a húsevéstől – mindezt nemcsak azért, mert alkalmatlannak tartja az ember számára, hanem mert még a szellemi fejlődésre is károsnak ítéli meg.”

Luise Rinser: „A hinduk és buddhisták nem esznek húst. Miért nem? Mert tudják, hogy az állatban is „Atman” van: az isteni lehelet. Az állat Isten egyik manifesztációja. Hosszú ideig fog tartani, mire az emberiség felfogja, hogy nemcsak a Föld népei alkotnak egy népet, hanem az emberek, a növények és az állatok együtt az „Isten országa”, és az egyiknek sorsa a másik sorsa is.”

Barbara Rütting: „Az első lépést egy tudatosabb, ökologikusabb és az egész kozmoszt szolgáló életmód felé, a legegyszerűbben a táplálkozási mód megváltoztatásával lehet elkezdeni. Azzal, ahogy táplálkozom, hozzájárulok a bolygó megmentéséhez vagy annak pusztulásához. Számomra úgy tűnik, nem az almába való beleharapás, hanem a húsba való beleharapás hozta meg a bűnbeesést. Az élet tisztelete és a világ összes teremtményével való együttérzés, ezek a valódi humanitás mércéi.”

Paul McCartney: „Nem eszem semmit, aminek arca van.”

„Ha a vágóhidaknak üvegfalai lennének, minden ember vegetáriánus lenne.”

Nina Hagen: „Az emberi gyomor nem állattemető.”

Bryan Adams: „Tizenkét éve vagyok vegetáriánus és még soha nem voltam beteg. A vegetáriánus táplálkozás erősíti az immunrendszert. Azt hiszem, a hús beteggé tesz.”

Shania Twain: „Soha nem voltam nagy húsevő és amióta vegetáriánus vagyok, egyértelműen több az energiám.”

Alicia Silverstone: „A vegetarianizmus melletti döntés életem legjobb lépése. Sokkal boldogabbnak és magabiztosabbnak érzem magam.”

 

Sri Chinmoy a vegetáriánus étkezés szerepéről

Hozzászólások lezárva

  • Nyitva tartás: HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 11:00 és 16:00 óra között. Cafe Guru Győr egyik leghangulatosabb vegetáriánus ételbárja, ahol mindig nyugodt és harmonikus a hangulat. Minden nap frissen készített, különlegesen ízletes vegán finomságokkal várunk. SIETSZ vagy NINCS IDŐD főzni, VENDÉGEKET vársz? Rendeld meg előre telefonon és kérd ELVITELRE. Tel: 96/ 328-560 vagy 06 20 281 98 24 Vegán, gluténmentes, tojásmentes, tejtermék mentes SÜTEMÉNYEK, TORTÁK készítését örömmel vállaljuk. RENDELD MEG ELŐRE telefonon és mi elkészítjük a megbeszélt időre.